Halaman

12 Januari 2011

wah , GEMPAK (!)

hye peeps ! oke , baru-2 nih lala tgk kat status penghuni-2 FB & Entry-2 penunggu Blog t-lalu byk yg m-cerite kan tntg FB akan di tutup ats sbb-2 t-tentu oley OWNER-nye iaituMark Zuckerberg pd 15 march 2011 . adekah itu benar ? okeh . mari bace berite d bawah ini pula !


Sebuah laman web, Weekly World News (WWN) telah menerbitkan sebuah laporan mengenai penutupan Facebook pada 15hb Mac nanti. Mark Zuckerberg mengatakan beliau amat tertekan mengurus Facebook dan mahukan kehidupan seperti dahulu (sebelum sibuk).

Sebahagian berita itu adalah seperti berikut:

FACEBOOK WILL END ON MARCH 15th!

PALO ALTO, CA –Mark Zuckerberg announced that Facebook will be shut down in March. Managing the site has become too stressful.

“Facebook has gotten out of control,” said Zuckerberg in a press conference outside his Palo Alto office, “and the stress of managing this company has ruined my life. I need to put an end to all the madness.”

Zuckerberg went on to explain that starting March 15th, users will no longer be able to access their Facebook accounts.

“After March 15th the whole website shuts down,” said Avrat Humarthi, Vice President of Technical Affairs at Facebook. “So if you ever want to see your pictures again, I recommend you take them off the internet. You won’t be able to get them back once Facebook goes out of business.”

Zuckerberg said that the decision to shut down Facebook was difficult, but that he does not think people will be upset.

“I personally don’t think it’s a big deal,” he said in a private phone interview. “And to be honest, I think it’s for the better. Without Facebook, people will have to go outside and make real friends. That’s always a good thing.”

Sumber: http://weeklyworldnews.com/headlines/27321/facebook-will-end-on-march-15th/

Namun, berita ini hanya bohong semata-mata di mana laman web itu adalah milik sebuah akhbar tabloid yang banyak mencipta isu-isu dan berita sensasi. Kiranya, cerita rekaan.

Jika difikirkan secara logik dan fakta, laman FB tidak mudah ditutup begitu sahaja kerana:

1. Tiada pengumuman rasmi oleh pihak Facebook seperti melalui blog mereka. Ini adalah saluran paling rasmi dan boleh dipercayai.

2. FB bukan hanya milik Mark sahaja, tetapi beliau juga mempunyai rakan-rakan niaga dan juga pelabur (funder). Untuk menutup perniagaan FB, Mark perlu mendapat persetujuan daripada semua pihak tersebut. Malah perlu melalui proses undang-undang yang panjang. Ia tidak semudah itu kerana keputusan bukan hanya di tangan Mark sahaja.

3. Jika Mark mahu berhenti daripada tekanan kerja, beliau tidak perlu menutup FB, sebaliknya hanya cukup menarik diri (meletak jawatan) dari Facebook. Kemudian tetap mempunyai Share (pegangan saham) di mana walaupun beliau tidak bekerja, beliau tetap akan mendapat berjuta-juta USD.

4. Perniagaan Facebook bernilai billion ringgit (USD). Mana mungkin bisnes ini ditutup begitu sahaja. Jadi ia tidak perlu ditutup, sebaliknya pegangan saham oleh Mark boleh dijual atau dikurangkan jika benar dirinya tidak mahu melibatkan diri lagi.

Pelajaran: Elakkan diri mudah mempercayai berita daripada sumber ketiga, lagi-lagi pihak itu tiadakredibiliti. Dalam kes ini, pihak WWN adalah tidak kredibel kerana mereka memang suka mereka-reka cerita sensasi.

http://en.wikipedia.org/wiki/Weekly_World_News

Kemaskini: Pihak FB sendiri sudah memaklumkan hal ini bahawa hal ini tidak benar.


Tengs sebab bace . ILY readers .

0 0 org cumel ♥♥:

Catat Ulasan

 
Miss Sarihah Bloggie ! No copycats :)